Hallituksen esitys ullakon myymisestä

Hallitus oli siis valmistellut ullakkohanketta vasten yhtiökokouksen päätöstä ja siitä kunnollisesti yhtiön omistajille tiedottamatta. Koivusalo kysyi suoraan huhtikuussa 2012 hallituksen puheenjohtajalta Selliltä ja hallituksen varajäsen Ukkoselta miksi hallitus on toiminut 2009 yhtiökokouksen päätöksen vastaisesti, ei ole esitellyt Häkkäsen suunnitelmaa ja on tilannut yhtiön varoilla Malmiolta suunnitelmia. Sell ei antanut vastausta. Ukkonen vastasi sen olleen välttämätöntä!

Asian tultua ilmi, hallitus toi vihdoin ullakkosuunnitelmat 10.5.2012 järjestämäänsä ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Esittelyaineistona oli Malmion 7.3.2012 päivittämä lupaesittelyaineisto, joka ei tosin enää vastannut rakennuslautakunnan 8.5.2012 antaman luvan ehtoja. Hallitus kieltäytyi puhumasta väärinkäytöksistä ja ilmoitti asian kuuluvan tältä osin varsinaiseen yhtiökokoukseen.

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa hallitus kuitenkin halusi saada Malmion esittämien suunnittelmien pohjalta valtuutuksen ullakon myyntiin ja valtuutuksen tekemään ”kaikki päätökset ullakkorakentamishankeessa, kuten laatimaan merkintäsopimuksen ja sopimuksen rakenustöiden suorittamisesta, tarvittavista pihan uudelleenjärjestelyistä, kellarimuutoksista sekä päättämään hankekokonaisuuden muutoksista.”

Hallitus oli myös liittänyt esitykseen rahoituslaskelman jossa myynnistä saatava tulo oli arvioitu 540 000 euroksi. Itse asiassa myytävää asumispinta-alaa on tässäkin täyteen ahdetussa ullakkosuunnitelmassa vain 432 m² . Ullakkorakentamisen liittyviä kustannuksia hallitus ei esittänyt rahoituslaskelmassaan vaan oli jättänyt ne pois.

Itse ullakkosuunnitelmiin käytetty kokonaissumma on edelleen selvittämättä. Varsinaisessa yhtiökokouksessa 19.6 isännöitsijä yritti jatkuvasti yhdistää märkätilan suunnittelun ja ullakkosuunnittelun kulut ja vaikka oli aikaisemmin 2011 ilmoittannut ettei märkätilasuunnitteluun lisäkuluja enää tule hän yhdisti nyt kaikki Malmion kulut edelleen märkätilasuunnittelun kuluihin puhuen noin 10 000 eurosta ja vastaavasti nyt märkätilan suunnittelun osalta 108 000 eurosta koska oli vähentänyt tästä märkätilaremontin suunnitteluun saadun avustuksen. Hallitus lupasi toimittaa isännöitsijän nopean suullisen esityksen sijaan osakkaille kokouksen jälkeen myös kirjallisen esityksen asiasta, mutta ei ole näin tehnyt.  Ullakkosuunnitelmiin käytetty raha oli taas isännöitsijän mukaan  merkitty hänen tasekirjassa märkätilasaneeurauksen kuluihin.

Hallitus on myös laskenut että ullakosta saatava vuokratuotto on tällä hetkellä 0 €, kun taas vastiketaso olisi 1512 €. Hallitus ei ole huomioinut ullakon varastotilojen arvoa asukkaille ja omistajille eikä lisännyt tuon arvon menetystä laskelmiinsa.

Samoin oli jäänyt mainitsemmatta että ullakkoasuntojen mukana myös kaikki talon kustannukset ja menot lisääntyvät. Esimerkiksi jo lämmityskustannukset nousevat noin 7-15 prosenttia kun kylmäullakko muutetaan asuinkäyttööön, joka tietenkin taas poistaa talon ”keuhkot” ylhäältä ja uhkaa home ja kosteusongelmilla. Suunnitelmissa on toki jälleen talolle lisäkustannuksia aiheuttava koneellinen ilmastointi.

Itse asiassa koko kahden rivin ullakkolaskelmassa, joka on ainoa osakkaille asiasta esitelty asia (hallituksen mukaan 2009 aloitetun rahoituslaskelman tekemisen kolmen vuoden työn tulos) ei ole otettu kunnolla huomioon kustannuksia ja riskejä eikä siis tehty kunnon arviota ullakon rakentamisen taloudellisesta vaikutuksesta talonyhtiölle.

Sen enempää pihasuunnittelmista tai  ullakkosuunnitelmista keskustelematta ja vedoten talonyhtiön ”tahtotilaa” hallitus kuitenkin sai myymisen hyväksytyksi massiivisen märkätilaremonttihankkeen kustannusten kanssa painiville osakkaille.

Enemmistö oli valmis ullakot myymään ja luopumaan näin omasta pysyvästä omaisuudestaan toivoen kenties näin rahoittavansa edes 10% ”asiantuntijoiden” talolle järjestelemästä 3,1 miljoonan hintaisesta linjasaneerauksesta. Tosin tämä päätös tehtiin ehdollisena ja se tuli varmistaa vasta ullakosta saadun hintatarjouksen hyväksymisenä varsinaisessa tai myöhemmässä yhtiökokouksessa. Varsinaisessa yhtiökokouksessa 19.6. 2012 päätöstä ei kuitenkaan tehty eikä muita yhtiökokouksia järjestetty vuoden 2012 aikana, jolloin yhtiöjärjestyksen päätös olisi pitänyt toimeenpanna ja siten ullakko jäi siis edelleen myymättä.