Ullakkorakentamisen arkipäivää osa 3

20150630_191650

Kesäkuussa 2015 huoneiston parvekkeet olivat jo toista kesää suljettuja ja ikkunasta saattoi katsella vain rakennustelineitä, vaikka ne olivat jo muualta talosta poistettu. Jo yli vuoden kestänyt ullakkorakentamisen aiheuttama remontointi ja poikkeustila ei vain näyttänyt loppuvan lainkaan.

Itse heinäkuuksi lapsiperheen olikin lähdettävä pakoon, sillä nyt alkoi heidän huoneistonsa massiivinen remontointi. Ullakkorakentamisessa nimittäin aivan kaikki yläkerran huoneiston katot olivat kärsineet vaurioita ja etenkin lähes kaikki kattolamppujen ruusukkeet rikkoutuneet. Vaikka itse ullakkoasunnot alkoivat vähitellen valmistua (tosin nekin myöhässä) oli rakentamisen muille huoneistoille aiheuttamien vaurioiden korjaukset vielä edessä. Onneksi sentään korjaukset saatiin sovittua heinäkuun loma-ajaksi, jolloin perhe saattoi lähteä mökille remonttia pakoon. Mitään korvaavaa asuntoa ei heille olisikaan ullakon grynderin osalta maksettu ja huoneistoissa, jossa kaikki katot jouduttiin maalaamaan uudestaan, oli mahdotonta asua. Näin kaikki harmit ullakkorakentamisesta kaatuvat siis täysin yläkerran asukkaiden niskoille ja heidän on vielä itse valvottava grynderien omien bisnesten heidän huoneistoilleen aiheuttamia vahinkoja ilman minkäänlaisia korvauksia.

Tosin ullakkoa rakentavan Warecon alihankkijana toiminut maalausliike teki korjauksissa hyvää työtä ja erityisesti myös entisöintiin perehtynyt naismaalari oli sekä huolellinen, tunnollinen että luotettava. Ihmeellisesti sukupuolella näyttää olevan todella väliä remonttitöissä, koska nyt työn jälkeen saattoi olla tyytyväinen. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että mitään remonttitarvetta ei olisi alunperin ollut ilman ullakkorakentamisen aiheuttamia vahinkoja. Samalla kaikki vastuu ja valvonta korjausten tekemisestä on ollut yläkerran huoneistojen haltijoilla, jotka ovat sitten joutuneet käyttämään aikaansa ja energiaansa korjauksista tekijöiden kanssa sopimiseen. Heidän huoneistonsa on ollut jatkuva rakennustyömaa ja tulee edelleen olemaan tätä koska vielä syksyllä 2015 kaikkia vahinkoja ei ole saatu korjatuksi.

sekamelskaHeinäkuun lopussa palatessaan töihin perhettä odottikin täysin mullin mallin oleva pölyinen huoneisto, jossa kalusteet oli kasattu eri paikkoihin ja loppusiivous jäänyt tekemättä. Ja koska oli viikonloppu, niin ketään ei tietysti saanut kiinni. Kaikki tavaroiden siirrot ja huoneiston siivous jäi taas huoneiston haltijoiden vastuulle. Mutta onhan se mukavaa tehdä grynderille ilmaista työtä ja käyttää viimeinen lomaviikonloppu tämän sotkujen järjestämiseen. Lisäksi osa korjaustöistä oli jäänyt tekemättä ja on jatkunut elokuun ajan. Vielä syyskuussa odotetaan yhden kattoruusukkeen saapumista, jotta korjaukset saataisiin joskus valmiiksi.

Tosin yhteistyö varsinaisten korjaustöitä tekevien toimijoiden kanssa on muuten sujunut suhteellisen hyvin koska itse työn tekijät ovat olleet suhteellisen kunnollisia ja heidän kanssaan on ollut helppoa sopia asioista. Myös Warecon työmaajohtaja Ketola on kunnollinen ja vastuullinen ihminen. Sen sijaan ihmetyttää, että samalla taloyhtiön hallitus, jonka kanssa taas on ollut mahdotonta sopia mistään ja joka ennemmin on yrittänyt tehdä kaikista asiasta vielä hankalampia erityisesti Koivusaloille, on samalla ilmoittanut maksavansa todella huomattavia summia remontin erityisille valvojille, joita ei ole kuitenkaan konkreettisesti ole näkynyt lainkaan ja jotka eivät ole millään tavalla osallistuneet korjauksista sopimiseen tai niiden valvomiseen.

Päinvastoin myös ullakkorakentamisen valvojaksi ilmoitettu Juhani Särkijärvi on kieltäytynyt edes puhumasta huoneistojen haltijoille yritettyään ensin märkätilaremontin osalta laskuttaa vääriä kalusteita koskevilla kuiteilla erityisiä maksuja itselleen ja kieltäytyen sitten toimittamasta oikeita kuitteja, joita näemmä ei ole ollut lainkaan olemassa. Uskomatonta toimintaa valvojalta, jonka olisi pitänyt huolehtia osakkaiden edusta! Saman miehen märkätilavalvonnan jäljiltä osakkaat joutuivat tekemään oman tavarantarkastuksen, joka osoitti huomattavia puutteita valvonnassa. Ja kuitenkin juuri tälle hallituksen ”luottovalvojalle” taloyhtiö maksaa taas valvontapalkkioita myös ullakkorakentamisen valvonnasta. Sopii kysyä mitä ihmettä tämä valvonta on?

Yhtiökokouksessa remonttien suuria valvontakuluja ihmetellyt Koivusalo kysyikin tätä ja isännöitsijä Erkki Lappi ilmoitti, että valvoja Särkijärvi on osallistunut moniin kokouksiin ja että itse valvoja nimike on hieman väärä koska ei ole kuulemma tarkoituskaan valvoa varsinaisia korjauksia. Koivusalo kysyi edelleen, että jos valvoja ei olekaan varsinainen valvoja niin mikä sitten olisi oikea nimike tälle – rahastajako? Tähän isännöitsijä vain naurahti, vaikka tuo ”vitsi” ei kovin paljoa naurata silloin kun joutuu maksamaan erikseen talonyhtiön kassan kautta tälle ”valvojalle”, joka ei kuulemma olekaan varsinaisesti valvoja ja sitten itse vielä valvomaan toisten bisnesten aiheuttamia tuhoja huoneistolleen. Tosiasiassa nimittäin kaikki korjaukset (jotka johtuvat siis talon hallituksessa istuvan grynderin omista rakennusbisneksistä) hoidetaan, valvotaan ja sovitaan huoneistojen haltijoiden ja töiden tekijöiden välillä ilman mitään korvauksia. Tämän lisäksi huoneistojen haltijat siis joutuvat vielä osakkaina maksamaan huomattavia palkkioita niin hallitusammattilaisille kuin erilaisille ”valvoja” nimikkeellä esiintyville ”asiantuntijoille”, joita ei kuitenkaan konkreettisesti näy missään ja joista ei konkreettisesti kuulu mitään.

20150911_112534Ja lopuksi vielä sokerina pohjalla. Nyt valonlähteineen suojellun huoneiston b50 eteisen lasimaalauksen uusi valokuituvalojärjestelmä ei toimi lainkaan. Ullakkorakentamisessa nimittäin tuhottiin maalauksen vanha luonnonvalokuilu. Uutta ei suostuttu rakentamaan ja ainoastaan, koska eteishalli ja lasimaalaus saatiin suurella vaivalla suojeltua, suostuttiin sen keinovalaistus sentään turvamaan. Kuitenkin tätäkään ei tehty entiseen tapaan maalauksen yläpuolelle asetetun lampun kautta, jota olisi jälleen pitänyt entiseen tapaan huoltaa ylhäältä päin. Sen sijaan päätettiin hoitaa valaisu hienosti valokuiduilla, joihin valoa syöttävä projektori voitiin sijoittaa huoneiston b50 vaatekaappiin. Järjestelmän piti kuulemma ihan jäljitellä luonnonvaloa, siinä piti olla mahdollisuus säätää eri lailla valonlähdettä ja kaikki tämä tehdä itse eteishallin huoneistosta käsin. Vaikka huoneistot haltijat tämän mainostetun laitteen toimivuutta hieman epäilivät niin ”asiantuntijat” olivat kuulemma kaiken varmistaneet. Ja kappas vaan mikä olikaan tulos. Mitään valaistusta ei lainkaan syntynyt. Lasimaalaus pysyi täysin pimeänä.

Nyt sitten koko kesän on yritetty etsiä asiaan parannusta. Suojaikkunoita on poistettu ja itse valolähteen projektorin tehoa on nostettu monenkertaiseksi. Huoneistossa on rampattu ja vaatekomeroa tyhjennetty ja täytetty, tyhjenntty ja täytetty ja uusia asennuksia tehty. Ja mikä on ollut taas tulos? Lasimaalaus, jonka luonnonvalo valaisi aikaisemmin hienosti, pysyy edelleen täysin pimeänä.  Huoneistoissa useaan kertaan rampannut ja jo hieman turhautunut sähköasentaja totesikin, että valaistus olisi toki voitu hyvin saada toimimaan yläpuolelle asetettavalla tai asetettavilla lampuilla eli kuten aikaisemmin oli tehty. Mutta tätä ei haluttu tehdä koska se olisi tarkoittanut yläkerran huoneistoon tulevaa lamppujen vaihdon huoltorasitetta ja se olisi häirinnyt ullakon grynderin etua. No nyt asia pitää kuitenkin jollakin tavalla ratkaista. Ratkaisu taas ei voi olla enää täysin toimimaton valokuitujärjestelmä, vaikka tällainen onkin jo B50 huoneistoon ja sen vaatekaappiin turhaan asennettu.  Luultavasti kaikesta tästä on jo tullut huomattavasti enemmän kustannuksia ja haittaa kaikille osapuolille kuin jos olisi alun perin suostuttu korvaamaan vanha luonnonvalokuilu uudella luonnonvalokuilulla ja rakentamaan siihen vanhaa vastaava keinovalaisinjärjestelmä. Mutta kun välttämättä haluttiin ahnehtia häikäilemättömästi grynderille pieniä voittoja, saatiin sitten luultavammin suurempia tappioita ja samalla tietenkin tuhottua toisten huoneistoja ja kulttuurihistoriallista perintöä. Loistavaa toimintaa jälleen Museokadun ullakkorakentamisessa.