Ullakkorakentaminen

Ullakkorakentaminen ei ole sellaista yksinkertaista ja vaivatonta lisärahan hankintaa talonyhtiöille, jonka sitä usein markkinoidaan. Ullakkorakentaminen ei ole läheskään aina edes taloudellisesti kannattavaa ja sen yleiseen mielekkyyteen vaikuttaa myös talojen kattorakenteen muoto ja suojelulliset ja kaupunkikuvalliset vaatimukset.

Vanhojen talojen eräänlaisina keuhkoina toimivien ullakoiden muuttaminen lämmitetyiksi asuintiloiksi ei ole myöskään ole mikään yksiselitteisesti järkevä uudistus. Home ja kosteusvauriot ovat olleet yleisiä ullakkoasunnoissa ja erityiset erilaiset terassirakenteet osoittautuneet käytännössä erittäin ongelmallisiksi.

Painovoimalla ilmastoiduissa taloissa ullakoille joudutaan myös rakentamaan erillinen koneellinen ilmastointi. Pitemmällä ajanjaksolla muut talon huoneistot joutuvat helposti maksumiehiksi ullakkoasuntojen tuomista suuremmista lämmitys ja käyttökustannuksista vaikka nämä näennäisesti toisivatkin lisää yhtiövastikkeen maksajia taloon.

Onnistuneita ja hienoja ullakkohankkeita toki löytyy, mutta vähemmän esillä on ollut useat ullakkoasuntojen ongelmat ja surkeat toteutukset. Itse rakentaminen ullakoille ei ole uudisrakentamiseen verrattuna helpompaa vaan päinvastoin vaativampaa ja myös kalliimpaa. Koska usein ullakkorakentamiseen lähdetään vain ”pikavoittojen” toivossa, jotta voitaisiin kaventaa muiden korjausten kohtuuttomiakin kustannuksia, ei myöskään ullakkorakentamisen laatuun satsata tarpeeksi. Tuloksena on huonosti tehtyjä ongelmallisia projekteja, jotka vuosien saatossa kaatuvat talonyhtiöiden niskaan.

Ullakkorakentamisessa ei ole koskaan kyse yksinkertaisesta prosessista ja jos ullakkorakentamiseen päätetään lähteä, se pitäisi toteuttaa erittäin harkitusti ja ennen kaikkea avoimesti myös mahdolliset ongelmakohdat esiin tuoden ja talon kaikkien osakkaiden näkemykset ja oikeudet huomioiden.

Ullakkorakentamiseen ja sen vaatimuksiin voi tutustua mm. rakennusvalvontaviraston sivustolla: ullakkorakentaminen.

Siellä on myös tietoa siitä miten ullakkorakentamisen valmistelussa pitäisi edetä.

Valitettavasti As Oy Mechelinissä ullakkorakentaminen ja sen valmistelu ei edennyt suositellulla tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s