Surullisen kuuluisat kopiointikulut

a stack-of-papersKun vuonna 2008 As Oy Mechelinin hallituksen puheenjohtaja Sell ehdotti, että yhtiön uudeksi isännöitsijäksi valittaisiin verkkoisännöinti, vielä tuolloin hallituksessa ollut Markku Koivusalo osallistui verkkoisännöinnin toimitusjohtajan Timo Metsälän haastatteluun. Metsälä kehui vuolaasti kuinka verkkoisännöinti edusti uuden ajan ”sähköistä” isännöintiä ja kuinka esimerkiksi arkisto-, tallennus-, kopiointi- ja monistekulut vähenisivät kun nyt toimittaisiin yhä enemmän verkossa ja sähköisesti.

Siksi Koivusalon mielestä olikin sittemmin hieman yllättävää, että verkkoisännöinnin aikana erilaiset lisäkulut ja erityisesti kopiointi- ja monistekulut kasvoivat huimasti. Osakkaat ja asukkaat ovatkin jatkuvasti vastaanottaneet neliväripainatuksella tehtyjä oppaita asumisesta, yhtiökokouksissa toimimisesta jne. Ja tietenkin aina ennen pyhiä on jaettu samat monisteet siitä mitä tehdä paistinrasvoille ja onko palovaroittimesi kunnossa jne. Sittemmin jopa yhtiökokouskutsut ja tasekirjat on täytetty erilaisilla kokousasioita ennemminkin sekoittavilla yleisillä ohjeilla ja ylimääräisillä paperimassoilla.

Sen sijaan itse verkkosivut, joilta kaikki materiaali piti sähköisesti ja vaivattomasti saada ovat olleet pahasti päivittämättä eikä niiltä ole juuri löytynyt luvattuja tiedostoja. Huvittaa on myös, että samalla kun erilaista paperia ja kopioitua monistetta on tulvinut postilaatikoista, ei kuitenkaan mitään varsinaista konkreettista tietoa talon hallinnosta, kustannuksista tai edes omaa osakehuoneistoa koskevista päätöksistä osakkaat ole saaneet vaatimallakaan. Varsinaisia yhtiökokouspöytäkirjoja ei ole tahtonut saada edes pyynnöstä, mutta erilaista ”olet vip talon onnekas asukas” tyylistä mainosta ja itsekehua on virrannut postilaatikoista pilvin pimein. Suuri osa jaetusta informaatiosta onkin lähinnä isännöinnin omaa mainostusta tai täysin yleisiä ohjeita, jotka voi lukea lähes minkä tahansa isännöintitoimiston tai kiinteistöalan toimijan verkkosivuilta, mutta jotka verkkoisännöinti on katsonut tarpeelliseksi lähettää yhä uudestaan kopioina talonyhtiöihin. Ja tietenkin näistä kaikista syntyvät ne kuuluisat kopiointikulut.

Spekulaatiota kopiokuluista

penny-from-heavenMutta eikö ole pikkumaista valittaa kopiointikuluista, kysehän on senteistä! 2012 verkkoisännöinti väitti veloittavansa 0,37 euroa sivu. Toiset talonyhtiöt ovat kertoneet, että hinta olisi sittemmin ollut 0,47 euroa. Noin viidellä eurolla saisi siis kokonaiset 10 kopiota. Suunnilleen tuo määrä erilaista ”tyhjää” yleisohjeistuspaperia on nykyään liitetty jokaiseen yhtiökokouskutsuun ja kun taloja on satoja ja niissä voi osakkaita olla satoja, niin ihan kiva lisäbonus tulee tuosta pelkästä noin 10 tarpeettoman sivun lisäämisestä. Ja jos vuoden mittaan esimerkiksi sadan huoneiston taloon jaetaan jokaista huoneistoa kohti parisataakin kopiota, niin se onkin jo 20 000 kopiota ja jos on 100 taloa, niin se on jo 2 miljoonaa kopiota. Kyllä siinä jo liikevaihto kasvaa mukavasti.  (Tämä on tietenkin vain spekulaatiota, sillä tarkkoja lukuja ei ole käytettävissä ja määrät voivat olla pienempiä tai suurempia.)

Mutta eihän nyt kaikissa taloissa ole 100 huoneistoa, eipä tosiaan. (Pääkaupunkiseudulla keskimäärin kerrostaloissa on 28 huoneistoa, kantakaupungissa huomattavasti enemmän, As Oy Mechelinissä on 86 huoneistoa.) Tosin yhteen huoneistoon voidaan parhaimmillaan jakaa useat ihan samat kopiot, ainakin kaikille osakkaille, jos nämä sattuvat omistamaan huoneiston keskenään ja asuvat samassa paikassa. Tämän kirjoittajallekin postilaatikosta tulee asumisoppaita aina ainakin kaksin kappalein. Jokaista tiedotetta kopioidaan ja postitetaan siis karkeasti 100 kappaletta.

Mutta, mutta, maksaahan se kopiointi isännöitsijällekin. Niinpä niin, mutta ei kyllä varmasti 0,47 senttiä kopioilta.  Varsinkin silloin kun kyse on valtavasta kaikkiin taloihin jaettavista yleisohjeiden kopiointimassoista, niin niitä ei nyt todellakaan siellä isännöitsijä itse käsin kopioi yksi kerrallaan koneen vieressä vaan ne luultavammin tehdään massakopiointina kopiolaitoksissa, jossa sivuhinta on tuskin edes kymmenesosaa tuosta 0,47 sentistä.  Tällaisissa tapauksessa voidaan spekuloida, että voittoa tehdään noin 40 senttiä per kopio, joten kopioita kannattaa hyvinkin tehdä ja lähettää (lähetyskulut tietenkin myös veloitetaan) massoittain.

moneymachineSivusto onkin saanut yhteydenottoja, joissa on ilmoitettu toimiston osalta erilaisista kopiointikäytännöistä ja näiden laskutuksesta. Jälleen näitä ei ole voitu kuitenkaan täysin varmistaa ja sivusto ei voi niitä julkaista.

Onpa jopa väitetty erään henkilön toimistolla kutsuneen kopiokonetta ”moneymakeriksi”, siis rahantekijäksi, mutta tuskinpa sentään tällainen avoin röyhkeys voisi olla lainkaan totta.  Kysehän on isännöinnistä eikä suinkaan kopiobisneksestä.  Eikö niin? Isännöintiliitto valitsi kai verkkoisännöin vuoden isännöitsijäksi, ei kai suinkaan vuoden kopiokoneen käyttäjäksi?

As Oy Mechelin ja verkkoisännöinnin kulut

Siinä missä useat talonyhtiöt ovat olleet tuohtuneita verkkoisännöinnin kuluista on As Oy Mechelinissä verkkoisännöinti kuitenkin nauttinut hallituksen täyttä luottamusta ja sen enempää isännöitsijä itse kuin myöskään hallitus ei ole halunnut keskustella tarkemmin isännöitsijän kuluista vaan on ilmoittanut ainoastaan niiden olevan aivan oikeita ja normaaleja. Näemmä myös kaikki jaettu kopiomateriaali on nähty hallituksen osalta erityisen tähdelliseksi koska se on hyväksytty ja verkkoisännöinniltä tilattu.

TheTrial1_1348424188_crop_550x431Koivusalo yritti kyllä ottaa asian puheeksi esimerkiksi yhtiökokouksessa 2012 ja painostuksen edessä änkyttää isännöintikulujen suuruudesta, mutta laihoin lopputuloksin. Talonyhtiön suhtautumisesta verkkoisännöinin kuluihin kertoo oivasti seuraava ote tilinpäätöstä koskevasta yhtiökokouskeskustelusta vuodelta 2012.

Koivusalo: Mutta nyt minua vähän ihmetyttää myös tää verkkoisännöinnin hallintokulut. Te olette verkkoisännöinti ja meillä on noussut hirveesti, noin neljä ja puoli tonnia on kopiointikulut. Meidän kaikki isännöintikulut on noussut kahtena viime vuonna kun verkkoisännöinti on ollut huimasti, melkein kaksinkertaistuneet siis jo ennen kuin oli remontti alkanut. Nyt kun remontti on alkanut voitte tietenkin puolustella kuluja sillä, mutta verrattuna kaikkiin aikaisempiin isännöitsijöihin kaikki lisäkulut kasvaneet järkyttävällä tavalla.

Isännöitsijä Metsälä: Eihän tuolla hallintokuluissa pelkästään meidän laskuja ole.

Koivusalo: Isännöitsijän lisäkulut, on noin kolminkertaistuneet sen jälkeen kun te olette tulleet, melkein kaksinkertaistuu vuodessa, kopiointikulut on moninkertaistunut. Mä puhun nyt isännöitsijän kuluista. Siis teidän laskuistanne, siitä mitä laskutatte sen ylitse mitä maksetaan perustana teille, 10 000 maksetaan perustana, siis siitä yli menevät kulut ovat kasvaneet todella paljon.

[Huomautus: Itse hallintokulut olivat kasvaneet tilikaudella 2011 21 770 eurosta 32 603 euroon. Hallintokuluja ei oltu kuitenkaan tilinpäätöksessä eritelty. Koivusalon mainitsema 4500 euroa kopiointiin oli varattu 2012 budjettiin yhdessä 2000 postituskulujen kanssa. Siellä isännöinnin peruspalkkioksi oli budjetoitu 10 800. Kun Koivusalo puhui lisäkuluista, hän tarkoitti tuon 10 000 isännöintipalkkion ylittäviä erikseen laskutettavia isännöinnin kuluja.]

Isännöitsijä Metsälä lakonisesti: Eiköhän niiden isännöintikulujen arviointi kuuluu sille taholle, joka isännöitsijän valitsee eli talonyhtiön hallitukselle.

Koivusalo: Kyllä yhtiökokouksen arviointia on myös katsoa tilikauden budjettia, älä nyt viitsi. Plus sitä onko hallitus hoitanut tätä arviointitehtävää, senhän tähden yhtiökokous täällä on. Ja katsoa kuluja, ja tämä on aika uskomatonta miten teidän kulut on nousseet. Muistan kun tehtiin teidän kanssa sopimusta, ei mulla ollut hajua, että yhtäkkiä tulee näitä lisäkuluja näin paljon enemmän ja teidän piti olla vielä verkkoisännöitsijä…  Ja silloin kun puhuttiin ja neuvoteltiin teidän piti helpottaa näitä muita kuluja koska ollaan verkossa ja teillä piti olla parempi tiedotus jne.  Kaikki postitus, kopiointikulut ja yleiset isännöintikulut piti vähetä teidän kanssa ja miten ne on voinut nousta lähes kolminkertaiseksi teidän kanssa.

Isännöitsijä Metsälä: Ei voi väittää, että isännöintikulut on kolminkertaiset.

Koivusalo: Ei vaan ne lisäkulut.

Metsälä: Tuskin nekään on kolminkertaiseksi noussut

Koivusalo: No katsotaan.

Metsälä: Meillähän on se tilikauden talousarvio siellä myöhemmässä vaiheessa käsittelyssä missä on eritelty sitä hallinnon kulua ja siellähän on paljon eri kuluja mainittu.

Hallituksen tiedottaja: Puheenjohtaja, välikommentti. Pitäisikö kirjoittaa lyhempiä tiedotteita.  Minä olen kans vikapää siihen asiaan, että mä olen tullut tiedottajana tähän mukaan ja kirjoittanut näitä tiedotteita. Vuosi sitten sanottiin kun ei tiedoteta olleenkaan.

Koivusalo: Joo; mut Mar..

Tiedottaja: Niin niin nyt sit ON YRITETTY TIEDOTTAA.

Koivusalo: Marja, en puhu nyt niistä sinun tiedotteista

Tiedottaja: Kopioista, puhut kopioista.

Koivusalo: Joo, mutta ei ne [tiedotteet] nyt ole niin huomattavia määriä, varsinkin kun katsoo miten kulut nousseet

Hallituksen jäsen B: Varsinkin kun hyvää tekstiä tulee, kyllä kannattaakin kopioida.

Hallituksen puheenjohtaja S: Se on ihan selvä, että hallituksen tehtävä on seurata ja valvoa kaikki kuluja joita meillä on. Voin vakuuttaa, että tässä tapauksessa on myös valvontaa tehty. Siellä on ihan puhtaasti yksikköhintaluettelon mukaisia kuluja. Ne on kertynyt kun on toimitettu niitä luettelon mukaisia toimituksia ja verkkoisännöinnin hyvä puoli on vielä se, että siellä on päivätasolla oleva kirjanpito, johonka pääsee katsomaan hallituksen jäsenet päivittäin , että mitä kuluja sieltä lähtee ulos. Ja sen lisäksi meillä on tietysti ollut tilintarkistus, joka on käynyt läpi ja vahvistanut ettei siellä ole missään tapauksessa ole mitään väärinkäytöksiä. Mutta ei kannata edes antaa sen tapaista vihjailua, että tämä olisi edes mahdollista. Se on täysin puhdasta toimintaa mitä siellä on tapahtunut.

Koivusalo: Niin, mutta kallista verrattuna muihin isännöitsijöihin ja siihen mitä meille luvattiin. Sitä minä tarkoitan.

Osakkaan edustaja H: Puhdasta? Puhdasta? Tässähän puhuttiin vaan hinnasta.

Koivusalo: Puhdasta? Niin oli vain hinnasta kyse. Puhuttiin siitä, että voi sitä olla puhdasta toimintaa ja kymmenen kertaa kalliimpaa kuin muut isännöitsijät. Me puhuttiin vain siitä hinnasta, miten meidän lisäkulut on noussut valtavasti, vaikka verkkoisännöitsijä hyve piti olla se –  olen itse ollut neuvotteluissa kun juteltiin verkkoisännöitsijän kanssa –  että muita kuluja ei tule niin paljon ja on tämä verkkosysteemi ja tiedotus toimii, että teillä kaikki tiedostot on suoraa sähköisesti ja siirtyy niin ja että niitä tiedotteita ei nyt tarvitse niin hirveästi lähettää. Että vaikka Marja kirjoittaisi niitä joka päivä niin niistä nyt ei saada tommosia kuluja. Tai että ne saataisiin huomattavasti halvemmalla. Ja tätä mä niin kuin kysyn, että miten teistä on tullut niin kalliita?

Isännöitsijä Metsälä: No minusta tuntuu siltä, että sä keksit aika pitkälle omasta päästäsi noita juttuja, että täällä hallituksen puheenjohtaja juuri vastas että miten se asia on. Ja hallitus sitä toimintaa valvoo.

Osakas V: Paljonko ne kopiointiyksikkö kustannukset sivua kohti on?

Isännöitsijä Metsälä:  Viime vuonna 37 senttiä.

Koivusalo: Huomautan, että ei olla ainoa talonyhtiö, joka valittaa tästä samasta asiasta, että teillä yhtäkkiä tulee kopiointikuluja yksi vuosimaksu tai puolet vuosimaksua lisää, että tää ei nyt ole vaan minun…  Että otin tämän juuri sen tähden asiaksi, että olen kuullut tällaista muualtakin, tätä huhua, että teidän lisäkustannukset tahtoo yhtäkkiä nousta aika rutkasti.

Hallituksen puheenjohtaja S: Musta me ei nyt tässä keskustella huhuista vaan me keskustellaan tilanteesta ja isännöitsijätoimistolla on täysi luottamus, sekä kokonaiskustannusten että tehtyjen yksittäisten toimenpiteiden osalta

Koivusalo:  Minä vaan ajattelin, että kannattaisiko hallituksen nyt miettiä, että onko tämä isännöitsijä meille nyt hyvä koska on ollut myös valituksia isännöitsijästä ja jos tämä tulee vielä meille kalliimmaksi niin kannattaisiko vaihtaa isännöitsijää, halvempaan ja parempaan isännöitsijään.

Kokouksen PJ hallitusammattilainen S: Selvä, se menee evääksi tulevalle hallitukselle ja se on taas hallituksen asia valita ja erottaa isännöitsijä

Koivusalo: Niin onkin, mutta yhtiökokous voi jättää sille tällaisen…

S: Kyllä, kyllä

Koivusalo… vahvan viestin jos haluaa.

1 thought on “Surullisen kuuluisat kopiointikulut

  1. Päivitysilmoitus: Surullisen kuuluisat kopiointikulut | Elämää ja asumista Etu-Töölössä

Kommentointi on suljettu.