Perussuunnitelmat ja yksilölliset suunnitelmat – osakaskohtaiset lisätyöt

Perussuunitelmat

Märkätilojen saneerauksessa tehdään yleensä yleiset perussuunnitelmat, jotka kuuluvat urakkatarjoukseen ja joiden kulut siis jaetaan kaikkien yhtiöiden osakkaiden kesken.

Yksilölliset suunnitelmat

Osakkailla on kuitenkin mahdollista tehdä tämän lisäksi itse maksamiaan yksilöllisiä suunnitelmia, joiden kulut tulevat osakkaiden tapauksessa perussuunnitelmien päälle.

Hyvitykset

Osakkaille voidaan myös maksaa hyvityksiä, jos heidän tapauksessaan joudutaan tekemään vähemmän kuin perussuunnitelmiin kuuluu.

Perussuunnitelmien sisältö

Koska kaikki osakkaat maksavat osuutensa yhteisistä perussuunnitelmistaja ja yksityiset suunnitelmat tulevat näiden päälle on osakkaiden yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisen kohtelun varmistamikseksi ehdottoman tärkeää, että perussuunnitelmat ovat mahdollisimman lähellä kaikkien osakkaiden intressejä. Koska hyvityksiä on myös vaikea arvioida ja ne jäävät usein saamatta on tärkeää ettei perussuunnitelmiin kuulu myöskään mitään mikä ei ole välttämätöntä saneerauksen osalta tai sisältää ylimääräisä asioita, joita jotkut osakkaat eivät halua.

Jotta osakkaiden yhdenvertaisuutta ei rikottaisi ja asiassa toimittaisiin mahdollisimman oikeudenmukaisesti kaikkia osakkaita eli remontin maksajia kohtaan onkin tärkeä päättää selvät ja oikeudenmukaiset kriteerit ja periaatteet sekä perussuunnitelmille että näistä poikkeaville suunnitelmille.

Toisaalta koska vanhassa talossa lähes kaikki märkätilat ovat jossain määrin erilaisia ja yksilöllisiä myös perussuunnitelmat joudutaan soveltamaan jokaiseen tilaan yksilöllisesti ja tässä on tärkeää, että myös perussuunnitelmissa on jouston varaa. Eli perussuunnitelmissa on oltava selkeät kaikkien hyväksymät oikeudenmukset kriteerit, yksillöllinen sovellutus ja jousto.

Lisätyöt

Talomme putkiremontissa perussuunnitelmien ja näistä poikkeavien lisätöiden kriteereitä ei käsitelty eikä hyväksytytty yhtiökokouksella.  Osakkaat eivät ole edes pyynnöstä saaneet näitä kriteerejä vaikka niiden perusteella heidän oli velvoitettu maksamaan tavanomaisista märkätiloista (esim. suihku huoneistossa) perussuunnitelmista poikkeavia yksityisiä suunnittelukustannuksia Finnmap Consultingille ja vastaavasti niiden toteuttamisesta urakoitsijalle.

Pyynnöstä huolimatta isännöitsijä ei ole antanut kirjallisesti perussuunnitelmien ja yksityisten suunnitelmien kriteerejä vaikka on lähettänyt näiden perusteella laskuja. Yhtiökokouksessa 2012 isännöitsijä ilmoitti, että perussuunnitelmien lähtökohtana ovat alkuperäiset märkätilat ja niiden varustus. Suuressa osassa yksiöitä ei ole alkuperäisesti suihkuja kuitenkin vain jotkut osakkaat joutuvat maksamaan näistä perussuunnitelmien päälle tulevina lisätöinä.

Lisäksi ainakin 31.1.2011 päivitettyjen työpiirustusten huoneistokorteissa perussuunnitelmien ja erillissuunnitelmien jako rikkoi osakkaiden yhdenvertaisuutta. Työpiirrustuksissa esimerkiksi kaikki hallituksen puheenjohtajan omistamat märkätilat kuuluivat perussuunnittelmiin, myös alkuperäisistä rakenteista poikkeavat.

Yhdenvertaisuuden rikkominen

Suurimmissa osassa talon yksiöitä ei ole alkuperäistä suhkutilaa vaan ainoastaan wc tila. Joihinkin yksiöihin on kuitenkin osakkaat rakentaneet myöhemmin suhkutilat. Märkätilaremontin valmistelussa hallituksen puheenjohtaja ei katsonut suihkujen rakentamisen huoneistoihin kuuluvan perussuunnitelmiin vaan halusi nähdä sen osakaskohtaisena lisätyönä ja Finnmapilta tilattavana lisäsuunnitteluna. Hallituksen puheenjohtaja myös esitti että tilojen tullessa talonyhtiön vastuulle ei yhtiö voi hyväksyä osakkaiden itse tekemiä ja usein puutteellisesti tehtyjä suihkutiloja ja näiden huoneistojen osalta suhkut kuuluvat yksilölliseen lisäsuunnitteluun.

Nyt kuitenkin juuri noiden huoneistojen kohdalta suihkut kuuluvatkin perussuunnitelmiin kun taas niitä osakkaita, jotka eivät ole menneet tekemään omia lisäyksiä huoneistoihin veloitetaan suihkutilasta yksilöllisenä suunnitteluna ja lisätyönä. Näihin huoneistoihin siis hintaa tulee vielä noin 500 euroa neliö päälle samasta ratkaisusta, joka kuuluu muissa huoneistoissa perussuunnitelmiin. Tämä on ristiriidassa osakkaiden yhdenvertaisuuden kanssa koska näiden huoneistojen omistajat maksavat yhtiövastikkeessa toisten suihkut, mutta joutuvat maksamaan omalta osaltaan saman ratkaisun lisäkustannuksina. Siis toisille sama ratkaisu maksaa n. 1000 euroa neliö, toisille n. 1500 euroa. Hallitus ei ole kuitenkaan suostunut antamaan kirjallisesti perussuunnitelmien ja yksilöllisten suunnitelmien erotuksen kriteerejä tai vastamaan miksi sama ratkaisu maksaa toisille yli puolet enemmän. Suullisesti isännöitsijä on väittänyt että asiassa on seurattu alkuperäisratkaisua.

Nämä yksilölliseksi lisäkustannuksiksi katsotut työt oli suunnittelun osalta tilattava Finnmap Consultingilta. Osa näistä suunnitelmista on vieläpä osoittautunut  urakan aikana puutteellisiksi ja jopa toimimattomiksi. Kuitenkin hallitus on vaatinut osakkailta näiden laskujen maksamista. Ks. Finnmapin laskut.

Perussuunnitelma kalliimpi?

Joulukuussa 2010 hallituksen pj. Kaarlo Sell kysyi oman huoneistonsa kanssa samassa linjassa olevien osakkaiden halukkuutta tilata Finnmapilta lisäuunnittelutyö, jossa keittiön lämmin vesi vedettäisiin keittiölinjassa eikä se tulisi käytäevien ja lattioiden kautta toisesta linjasta kuten se oli aikaisemmin tullut. Osakas Koivusalo ihmetteli jo silloin  miksi lämmintä vettä ei nyt voi vetää keittiölinjassa jo suoraan perussuunnitelmassa sillä varmasti tämä on talolle edullisin ratkaisu. Sellin mukaan se ei kuulunut perussuunnitelmaan  vaan olisi pitänyt teettää Finmapin suunnittelmana osakkaan itse maksamalla lisätyöllä. Itse hän ilmoitti tuovansa oman huoneistonsa kohdalta edelleen lämpimän veden käytävän lattian ali toisesta linjasta.

Urakoitsijalle keittiön linjassa vetäminen oli tietenkin halvempi ratkaisu ja lopulta näin tehtiinkin. Valvoja Särkijärven mukaan asiassa säästettiin huomattava summa.

MIksi tämä edullisempi ratkaisu ei ollut alunperin perussuunnitelmissa?

Miksi osakkaita vaadittiin aluksi tekemään erillinen itse maksamansa lisätyö suunnitelma Finnmap Consultingin kanssa, jos he halusivat vetää keittiön vedet sieltä mistä ne oli talolle edullisinta vetää?

Miksi suunnittelija Finnmap Consulting oli tässä esittänyt kalliimpaa ratkaisua perussuunnitelmaan kuuluvana ratkaisuna?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s