Lapsiperheen kokemuksia putkiremontista

Huoneistossa b49-50 asuu talon ainoa lapsiperhe.

B49 märkätilasssa sijaitsevat perheen pyykinpesutilat ja huoneistossa b50 keittiö. B49 osalta remontti alkoi 9.1.2012 ja B50 osalta 30.1.2012. Tällöin perhe muutti pois talosta putkiremonttia pakoon tarkoituksena palata takaisin kun b49 remontti olisi valmis 20.4.2012 käyttäen naapurissa valmistuneen huoneiston 47 keittiötä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

B49 piti olla siis valmis viimeistään 20.4.2012 ja B50:n 11.5.2012. Kolme kuukautta myöhemmin elokuussa 2012 kummankin huoneiston märkätilat olivat edelleen kesken.

Toukokuussa kumpikaan märkätila ei ollut valmis vaan täysin keskeneräinen. B49 huoneistossa ei toukokuun aikana tapahtunut mitään vaikka sen olisi pitänyt valmistua jo huhtikuussa.

Perhe oli tilannut omat keittiömaalaalarit ja keittiö remontin, jonka piti alkaa alunperin toukokuussa kun b50 olisi valmis. Nämä oli peruutettava jatkuvasti koska jatkuvista lupauksista huolimatta märkätilojen saneeraus ei vain valmistunut.

Työn tehokkuus ihmetyttää, asiat laitetttiin jatkuvasti väärin vaikka ohjeet olivat vieressä, väärin laitetut putket, hanat ja kaakelit revittiin irti ja laitettiin taas uudestaan väärin jne. Tunteja kertyi, tulosta ei. Jälki oli suhittua.

Perhe joutuikin jatkuvasti pidentämään vuokrallaoloaikaansa ensin toukokuun ja sitten kesäkuun ja vastaavasti peruuttamaan ja lykkäämään keittiöremonttia.

Lopulta perhe joutui muuttamaan takaisin kaksi kuukautta myöhässä heinäkuun alussa, jolloin b49 oli vielä osaltaan kesken vaikka nyt wc:tä saattoikin vihdoin käyttää. Sen sijaan B50 keittiö ja märkätilat olivat edelleen valmistumatta. Samaan aikaan kun samassa linjassa olevissa asunnoissa pidettiin valmistuneen remontin lopputarkistusta näytti B50 huoneiston keittiössä vielä tältä.

001003

Heinäkuun loma alkoikin työmiesten paimentamisella tekemään töitä, sillä ilman tätä mitään ei tapahtunut. Ja kun lopulta perhe uskaltautui lähtemään kesämökille, oli sieltä ajaettava viikottain 250 km edestakaisin paimentamaan työntekijöitä että edes jotain edistystä olisi tapahtunut. Poissaollessa työt seisoivat.

Elokuussa vanhempien palatessa töihin ja lasten esikouluun ja kouluun oli remontti edelleen kesken.Lähiravintolat ja kahvilat tulivat taas tutuksi. Keittiötä ei ollut käytössä koska urakka oli ollut niin vahvasti myöhässä.

001Lopulta keittiö asennettiin vielä keskeneräiseen huoneistoon. Se olikin ainoa onnistunut asia remontissa, koska osakkaat hankkivat sen itse. Keittiöfirman asentaja teki loistavaa työtä tehokkaasti, tarkasti ja ilman virheitä siivoten kaikki jälkensä. Ja ennen kaikkea aiheuttamatta lisää vaurioita. Hallituksen asiantuntijatiimi oli tosin suosittanut osakkaita käyttämään huomattavasti kalliimpaa ja hinta laatu suhteeltaan huonompaa liikettä.

005

Varsinaiset putkiliitännät oli kuitenkin tehtävä yhtiön palkkaaman urakoitsijan kautta koska ne tulivat yhtiön vastuulle, vaikka juuri tämän yhtiön palkkaaman urakoitsijan aliurakoitsijan tekemät liitännät vuosivat välittömästi mm. huoneiston WC tiloissa. Niinpä kun huoneiston WC:n pönttö saatiin vihdoinkin asennettua se alkoi heti käytön jälkeen tihkua lattialle likaista vettä. Alkoi taas korjauksen odottelu ja huoneisto oli taas uudestaan suojattava.

Näitä putkimiehiä oli myös jatkuvasti paimennettava, että nämä edes tekivät työnsä, eivätkä heti hövinneet kun heidät oli vihdoin saatu paikalle. No ”onneksi” yliopistolla työskentelevä isä saattoi korjata tenttejä istuen putkimiehen vieressä ja valvoen ettei tämä häivy heti paikalta ja jätä työtä kesken.

002Lopulta keittiö saatiin valmiiksi ja perhe saattoi käyttää ensi kerran keittiötä yli neljä kuukautta myöhässä odotetusta ajasta. Kuukauden kuluttua sen vastamaalattu seinä kuitenkin halkesi sillä roilotettuaan sähköjohdot seinään urakoitsija ei ollut tehnyt kunnolla pohjustustöitä. Osakas taas oli maksanut itse erikseen seinän maalauksen. Seinä tasoitettiin taas uudestaan ja maalattiin päälle. Tosin huonommin kuin aikaisemmat maalarin olivat sen tehneet.

Edelleen tammikuussa 2013, huoneisto ei ole kunnossa remontin osalta. Tammikuun pakkasissa 2013 huoneistosta puolet on kylmillään sillä hallitus halusi poistaa osakkaan vastustustuksesta huolimatta tämän kylpyhuoneen patterin ja samalla urakoitsija on näemmä vahingossa poistanut myös eteisen patterilinjat.  Urakoitsija lupasi selvitellä asiaa ja lopulta ilmoitti, että hallitus oli tämänkin patterin poiston hyväksynyt.