Asbesti

Arvoituksellinen asbesti

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa 20.6.2011 hallitus esitti päätöstä märkätilojen saneerauksen aloittamisesta ja hankkeen rahoittamisesta enintään 3 100 000  € pankkilainalla. Summa oli noussut aikaisemman varsinaisen yhtiökokouksen hallituksen esityksestä (2 900 00 €) kahdessa kuukaudessa 200 000 €. Yhtiökokouksessa kummasteltiin tietenkin märkätilojen saneerausten suurta hintaa ja hallitus esitti syyksi ennen kaikkea asbestityöt.  

Vuonna 1991 autohallissa ja kellarissa oli kuitenkin suoritettu jo asbestinpoistoa ja osittain asbestityöt. Hallituksen mukaan asbestia oli edelleen jäänyt kellareihin ja sitä oli löydetty myös asunnoista.

Hallituksen varajäsen Ukkosen kokouksessa lukemassa tiedotteessa otsikolla haitta-aineet kerrottiin kuinka valtava työ remontin suhteen oli jo tehty ja esiteltiin tästä valaisevana esimerkkinä haitta-aine kartoitusta. Ukkonen mainitsi asbestitöiden vaatimat työsuojelumääräykset ja näiden aiheuttamat kustannusten nousun. ”Purkutyötä tekevät erikoismiehet eristetyissä tiloissa, suojavaatteidensa takia he näyttävät lähinnä astronauteilta.” Hän mainitsi myös kreosiitin, jota tietääkseni ei ole koskaan talossa havaittu.

Hallitus myös ilmoitti, että asbestikartoitus on tehty ja sitä on löytynyt myös märkätiloista.

Yhtiökokouksessa vaadittiin, että tämä asbestiraportti annettaisiin osakkaiden nähtäväksi ja se luvattiin toimittaa pikimmiten verkkoisännöinnin hallinnoimille talon yhtiön verkkosivuille. Sinne se ei kuitenkaan ilmaantunut, eikä isännöitsijä sitä myöskään pyynnöstä antanut osakkaille.

Vihdoin ylimääräisessä yhtiökokouksessa 10.5.2012 oli jaossa Kiratek Oy:n Jarmo Niemen 31.5.2011 tekemä asbestiraportti. Sen mukaankiiinteistössä oli tehty 18.5.2011 asbestitutkimus. Kellareissa oli arviolta 20 juoksumetriä (jm) asbestieristeisiä putkia purettavana. Siis ei ole mikään massiivinen määrä kun purkuhinta voi olla 10€ /jm. Joka tapauksessa suurimmillaankin puhutaan 1000 tai muutaman tuhannen euron lisäkustannuksista kellarin osalta eikä tälläinen työ vie päivää kauemmin. Tällainen purku on myös selkeästi halvempaa kuin asbestin poisto putkien ympäriltä.

Vastaavasti huoneistossa A12 keittiön ja kylpyhuoneen kiinnitys- ja saumauslaastit ja liesituulettimen iv-hormi sisälsivät raportin mukaan asbestia.

Remontin alku ja kellarin asbestityöt

Urakoitsija Muhosen Ari Jupin allekirjoittamassa 24.8.2012 tiedotteessa ilmoitettiin, että ”asbestin purkutyöt kellarissa on aloitettu ja kellareissa työt jatkuvat koko saneerauksen ajan.” Näin ei kuitenkaan ollut asian laita ja tämän myös urakoitsijan edustaja myönsi Idon tiloissa pidetyssä tiedostustilaisuudessa.

Talossa tarkkailtiin kiinteästi elokuun ja syyskuun ajan milloin asbestityöt aloitettaisiin ja milloin noita Ukkosen kuvaamia ”astronautteja ilmaantuisi” taloomme. Kun talossa vuonna 1991 poistettiin asbestia näitä asbestityön tekijöitä ei voinut olla huomaamatta.

Lopulta Muhosen edustaja ilmoitti syyskuussa, että kellareiden asbestityöt oli jo tehty. Edellisellä viikolla niitä ei kuitenkaan ollut edes aloitettu. Työ ei voinut kestää muutamaa päivää pitempää.

Tiedotteessa 19.9.2011 Kaarlo Sell kuitenkin ilmoitti, että ”asbestipurkutöitä on jonkin verran odotettua enemmän.” Edelleen samassa 19.9.2011 tiedotteessa Sell ilmaisi, että ”asbestipurkutyöt ovat käynnissä”. Muhonen oli ilmoittanut jo aikaisemmin että ne oli suoritettu. Samassa tiedotteessa 19.9 Ukkonen kirjoitti, että ”asbestin purkutyöt ovat siinä jamassa, että tarkastuksen jälkeen varsinaiset työt kellarissa pääsevät pian jatkumaan.”

Jos näin oli niin miksi Muhonen oli sanonut että asbestityöt on tehty? Missä olivat kaikki ne ”astronautit”, valkopukuiset hyvin suojatut kalliit asbestinpoistajat, jotka aiheuttivat kustannuksia talolle? Miksi kellareiden ovet olivat jatkuvasti auki ja aivan tavalliset duunarit tepastelivat siellä ympäriinsä? Missä nämä jatkuvasti käynnissä olleet asbestityöt oikein tapahtuivat?

Tiedotteessa 9.11.2011 Ukkonen kirjoitti että ”kellaritiloista löytyi asbestia oletettua enemmän ja purku kesti lähes kaksi viikkoa.

Lopulta tiedotteessa 19.11.2011 Kaarlo Sell ilmoitti, että

Asbestipurkutyöt on saatu päätökseen. Aikoinaan 1980 -luvulla suoritettuja asbestin purkutöitä jouduttiin nyt täydentämään. Uuden lämpöeristeen alle oli tuolloin jätetty esiselvityksessä vaikeasti havaittava määrä asbestia, jonka määrä selvisi vasta työtä tehtäessä.”

Kellarin asbestitöiden purun ja keston osalta näytti olevan hyvin ristiriitaista tietoa. Niin kauan kuin asbestitöistä ja niiden tekijöistä, ajankohdasta ja kestosta ei saada tarkkaa todistettavaa selvitystä tätä ristiriitaista tietoa on vaikea arvioida.

Lisää asbestia?

9.11.2011 tehdyssä tiedotteessa Ukkonen kirjoittaa Pelko ilmassa otsakkeen alla: ”Kuulimme, että asuntojen märkätiloja purettaessa oli tehty sekä asbestia että magnesiamassaa muistuttavia löytöjä, jotka vaativat tarkemman tutkimuksen. Kuten asbestia myös magnesiamassaa on käytetty märkäeristeenä, nykyisin kummankin maine on paha. Poistovaiheessa magnesiamassa murenee rakenteisiin, jotka tietysti joka tapauksessa poistetaan. Asbestin ja magnesiamassan poistavat aina erikoismiehet ja samalla tavallinen purkujäte muuttuu vaaralliseksi jätteeksi. Jokaisen vaarallinen jätteen löydös verottaa rakennusbudjettia. Helpotus olikin suuri, kun viime työmaakokouksessa kuulimme, että asbestia ja magnesiamassa ei tällä kertaa löytynyt

Syksyllä 2011 käytävä tiedotteessaan urakoitsija Muhonen ilmoitti myös ettei  A portaan huoneistoista ole löydetty haitta-aineita.

20.12.2011 hallituksen tiedotteen mukaan kolmesta A portaan asunnosta on löytynyt asbestia, joten niiden purkutyöt jouduttiin osittain tekemään asbestipurkuina.

Muhonen on ilmoittanut myöhemmin että asbestia on sittenkin löytynyt kahden A portaan asunnosta toisen linjan osalta.

Asbebstitöiden laajuudesta näytti olevan ristiriitaista tietoa.

19.6.2012 varsinaisessa yhtiökokouksessa hallituksen pj Sell lopulta myönsi, että itse asiassa asbestia oli talossa odotettua vähemmän ja sitä oli löytynyt vähemmän kuin yleensä vastaavien ikäisten talojen putkiremontissa.

Tämä oli mielenkiintoista kun aikaisemmin oli jatkuvasti ilmoitettu, että asbestia on löytynyt odotettua enemmän.

No joka tapauksessa kävi selväksi ettei asbesti voi olla syy putkiremontin korkeaan hintaan.

1 thought on “Asbesti

  1. Asbestin poistamisesta ja töiden aloittamisesta piti ennen ilmoittaa kaupungille. Lieneekö käytäntö muuttunut..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s