Orfeus -lasimaalaus

Bruno Tuukkasen (1891-1979) taidonnäyte Orfeus lasimaalaus kuvaa antiikin Kreikan rakkauden laulajaa ja orfilaisen uskonnon perustajahahmoa, ”laulun isää”.

Orfeus myytin mukaan Orfeus oli Apollon ja muusa Kalliopen poika, jonka maaginen laulu ja ihmeellinen soitto rauhoitti itse luonnon pedotkin. Joet lakkasivat virtaamasta ja vuoret tulivat lähemmäksi kuuntelemaan. Tarinan mukaan manadit repivät Orfeuksen kappaleiksi, mutta jokeen heitetty irrotettu pää jatkoi edelleen lauluaan ja lyyra taas asettui tähdeksi taivaalle.

Orfilaisuus oli vuorostaan sielun puhdistusta harjoittava mysteerisuskonto, jonka käsitys sielusta voidaan nähdä keskeiseksi sittemmin länsimaiselle sielun ja ruumiin käsityksille.

halli1Bruno Tuukkasen Orfeus soitti lyyraansa aina talon katolle ullakon läpi kulkevan luonnonvalon hohteessa.

Lasimaalaus kuuluu Museokatu 46 B -rapun 7. kerroksen huoneiston lähes alkuperäisenä säilyneeseen koristeelliseen sisääntulohalliin.

.

Kuva2Hallin koristemaalaukset ja etraukset on tehnyt Salomo Wuorion maalausliike.

Ulla Setälä on restauroinut hallin ja maalauksen Museoviraston avustuksella 2004.

.

MUSEOKATU 46_B_50_LASIMAALAUS HUOLTOLUUKUSTA KUVATTUNAOrfeus lasimaalauksen rakennusaineinen valokuilu jatkui koko talon ullakon läpi katolle asti. Maalauksen keinovalaistus ja huoltoluukku sijaitsivat ullakolla josta pääsi lasieristettyyn tilaan maalauksen yläpuolella. Rakennelma oli ainutlaatuinen, harvinainen ja erittäin hyvin säilynyt. Ainoastaan talvisodan pommitukset tärisyttivät rakennusta niin että maalaukseen tuli pieni särö.

2010 -luvulla lasimaalausta alkoi kuitenkin uhata tunnetusti Suomen kaupungeille ja vanhoille rakennuksille paljon Stalinin pommikoneita tuhoisammat voimat eli uudisrakentamisen ja vanhan purkamisen into yhtyneenä gryndereiden intresseihin. Lasimaalauksesta ja kuilusta tuli ongelma talon uuden hallituksen ullakkorakennusprojektille. Se palkkasi rakennuskonsultti Olli Huhdin argumentoimaan ettei 84 vuotta talon alkuperäisilmeeseen kuuluneelle lasimaalaukselle olisi talonyhtiön lupaa (nykyisen hallituksenko?) ja väittipä vielä, että huoneiston omistaja olisi asettanut sen omin lupinensa (???). Samoilla perusteilla talon hallitus on ilmoittanut purkavansa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan talon alkuperäisilmeeseen kuuluneen seitsemännen kerroksen porttijärjestelmän.

mUSEOKATU_46_VALAISIN_JA _LASIMAALAUSAlkoi taistelu Orfeuksesta ja pyrkimys suojella tätä kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokasta talon osaa. Pitkän ja vaikean prosessin jälkeen ympäristöministeriö lopulta suojeli eteishallin ja lasimaalauksen valolähteineen. Tämän ansiosta eteishalli ja lasimaalaus saattoivat selvitä toisestakin ”stalinistisesta pommituksesta”.  Nyt vauriot olivat kuitenkin suuremmat kuin vain pieni särö maalauksessa. Orfeus menetti ainutkertaisen luonnonvalokuilunsa ja soittaa nyt kellertävän valokuidun alla.