Kanteen historia: Metsälä ei toimita pöytäkirjoja

Moitekanne siis koskee vuoden 2012 yhtiökokouksen päätöksiä ja sen on nostanut tuolloin osakas Martti Koivusaloa edustanut Markku Koivusalo. Koivusalo ja muutamat muut vähemmistöön jääneet osakkaat olivat vastustaneet 2012 yhtiökokouksessa tiettyjä päätöksiä.

Yleensä taloyhtiössä on ollut tapana toimittaa osakkaille yhtiökokouksen pöytäkirjat heti kokouksen jälkeen, mutta vuonna 2012 isännöitsijä Metsälä ei toimittanut pyynnöstä huolimatta ajoissa sen enempää keväällä pidetyn ylimääräisen yhtiökokouksen pöytäkirjaa kuin myöskään 19.6.2012 pidetyn varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirjaa. Koivusalo oli kyseenalaistanut kummassakin kokouksessa tiettyjen päätösten laillisuuden. Mahdollinen moitekanne kokouksista on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa.

Pöytäkirjojen sijaan hallitus lähetti Kaarlo Sellin 23.7.2012 kirjoittaman tiedotteen, jossa Sell itsekin totesi, että ”on kulunut jo yli kuukausi yhtiökokouksesta. Normaalisti yhtiökokouksen päätöksistä on tiedotettu välittömästi kokouksen jälkeen.” No normaalisti ja lain mukaan pöytäkirjakin olisi toimitettava sitä pyytäneelle osakkaalle kuukauden kuluessa, mutta näin ei vain oltu tehty käynyt. Nyt Sell kuitenkin tiedotti yhtiökokouksesta, että ”sääntömääräisten asioiden lisäksi haluttiin osakkaiden yksikäsitteinen hyväksyntä hallituksen toimesta tehdylle ullakkotilan rakennusoikeuden myynnin valmistelun käsittäneelle rahoitusselvitykselle” ja edelleen että ”hallituksen toiminta ullakkotilojen rahoitusselvityksessä ja rakennusluvan hakemisessa hyväksyttiin varsinaisessa yhtiökokouksessa, suoritetun koeäänestyksen jälkeen lopulta yksimielisesti.” Lisäksi Sellin mukaan ”keskustelun ja koeäänestyksen jälkeen taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle päätettiin yksimielisesti myöntää vastuuvapaus.”

Lukiessaan tiedotetta Koivusalolta meinasi silmät tippua päästä. Olihan hän juuri kokouksessa muutaman muun kansa vastustanut tuota ”yksikäteistä hyväksyntää” ja vastaavasti muutaman muun kanssa äänestänyt jyrkästi vastaan vastuuvapauden myöntämiselle. Vastuuvapautta ei todellakaan haluttu myöntää sillä selvityksiä lähes 2,7 miljoonan märkätilaremontista ei oltu saatu, remontti oli vielä osaltaan kesken erityisesti niiden osakkaiden osalta, jotka vastuuvapautta eivät halunneet antaa ja näitä osakkaita oli kohdeltu remontissa yhdenvertaisuuden vastaisesti. Vain täydellinen hölmö antaisi tällaisessa tilanteessa vastuuvapauden hallitukselle.

Lisäksi Koivusalo oli vielä äänekkäästi protestoitunut, ettei hallituksen selkeästi väärää toimintaa ullakkotilojen rahoitusselvityksessä, voi vain mukamas hyväksyä enemmistöäänillä. Itse koko päätös oli virheellinen, koska päätösehdotusta ei ollut lainkaan kokouskutsussa ja se oli Rainer Liintolan kesken kokouksen ehdottama päätös. Muutkin osakkaat huomauttivat, etteivät olisi päätöstä halunneet tehdä kun vasta kirjallisen selvityksen perusteella ja Koivusalo ehdotti, että päätös tehtäisiin kirjallisen selvityksen jälkeen vasta seuraavassa yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen puheenjohtaja Juhani Siikala, tämä ”hallitusammattilainen”,  intti kuitenkin, että päätös pitää tehdä nyt ja kirjallinen selvitys siitä mistä oikein ollaan päättämässä toimitetaankin absurdisti vasta tämän jälkeen. Päätös tehtiin painotuksessa väkipakolla ja kirjallista esitystäkään ei sitten koskaan kuitenkaan toimitettu. Koivusalo protestoi koko uskomatonta menettelyä vastaan.

Nyt kokouksen jälkeen hallitus kuitenkin tiedotteensa mukaan yritti esittää asiat aivan toisin kuin todellisuudessa oli tapahtunut ja väittää myös vähemmistön hyväksyneen sen kaiken toiminnan pelastaakseen itsensä näin kaikelta vastuulta. Hallitus näemmä uskoi nyt tietävänsä paremmin kuin vähemmistö itse mitä nämä ajattelivat tai sitten hallitus ajatteli, että se voi vapaasti sanella mitä sen mielestä vähemmistön olisi ajateltava sen toiminnasta. Itse asiassa kyseessä näytti olevan törkeä päätösten manipulointi.

Koivusalo oli pyytänyt Timo Metsälää jo heti kokouksen jälkeen toimittamaan sekä aikaisemman ja vielä toimittamattoman ylimääräisen yhtiökokouksen pöytäkirjan että mahdollisimman pian varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirjan. Kumpaakaan pöytäkirjaa Metsälä ei kuitenkaan toimittanut vaikka Koivusalo pyysi näitä yhä uudestaan.

Tässä vaiheessa Koivusalo soitti Helsingin käräjäoikeuteen ja kysyi mitä asiassa oli tehtävissä. Hallitus esitti yksimielisinä päätöksinä päätöksiä, joita oli selkeästi vastustettu, mutta ei suostunut toimittamaan pöytäkirjaa. Käräjäoikeudesta ilmoitettiin, että moitekanteeseen tarvitaan pöytäkirja, mutta käräjäoikeudesta ei voida vaatia pöytäkirjan toimittamista. Käräjäoikeuden neuvonnan mukaan kieltäytyminen pöytäkirjan toimittamisesta oli asunto-osakeyhtiölaki rikkomus, josta voi ilmoittaa poliisille, joka voi siihen puuttua. Niinpä Koivusalo teki kuten käräjäoikeudesta neuvottiin ja ilmoitti asiasta poliisille. Vasta tämän jälkeen Metsälä suostui välittömästi toimittamaan pöytäkirjat Koivusalolle. Ja toden totta, noissa pöytäkirjoissa oli merkitty täysin virheellisesti, että päätökset olisi tehty yksimielisesti.

Tosin näistä pöytäkirjoista puuttuivat allekirjoitukset. Allekirjoitettuja pöytäkirjoja Koivusalo ei saanut ennen kuin varsinainen kanne aika oli ohi. Koivusalo joutui siis tekemään kanteen allekirjoittamattomien pöytäkirjojen pohjalta, jotta sai sen vireille viimeisenä mahdollisena kanteen nostamisen päivänä 19.9.2012. Vasta kun kanneaika oli jo umpeutunut, ilmoitti verkkoisännöin sihteeri Koivusalolle toimittavansa tälle lähiaikoina postitse allekirjoitetut pöytäkirjat. Noista pöytäkirjoista, jotka siis toimitettiin vasta kun kannetta ei olisi enää voinut laillisesti nostaa, oli nyt poistettu varsinainen yksimielinen sana, mutta muuten päätökset oli edelleen kirjattu vähemmistön oikeudet ja vastustuksen sivuuttaen. Niissä esitettiin, että päätökset tehtiin ilman varsinaista äänestystä ja että ”vähemmistöön jääneet tyytyivät enemmistön tahtoon”, vaikka näin ei todellakaan ollut asian laita.

1 thought on “Kanteen historia: Metsälä ei toimita pöytäkirjoja

  1. Päivitysilmoitus: Osakkaiden oikeuksista ja Asunto-osakeyhtiölain toteutumisesta | Elämää ja asumista Etu-Töölössä

Kommentointi on suljettu.