Hallinnon vaihtuminen ja taloyhtiön uusi aika

As Oy Mechelinin hallinnossa on tapahtunut radikaali muutos.

Talossa pitkään valtaa pitänyt entinen hallituksen puheenjohtaja on siirtynyt talon hallinnosta kokonaan syrjään. Myös viimeisen vuoden taloa johtanut hallitusammattilainen on poistunut talon hallinnosta.

Taloyhtiötä johdetaan nyt niin kuin taloyhtiöitä pitäisikin hallinnoida eli talonyhtiön omien osakkaiden voimin. Samalla talon paisuneet hallintokustannukset tulevat laskemaan reippaasti.

Hallitusammattilaisesta luopuminen merkitsee jo noin 13 000 € pudotusta hallintokuluista. Puhumattakaan erilaisten asiantuntija, konsultti- ja lakimiespalkkioiden pois jäämisestä tai osakkaita vastaan käytyjen hävittyjen oikeudenkäyntien kuluista. Pelkät vuoden 2017 yhtiökokouksen kulut tulevat jäämään kymmenesosaan vuoden 2016 yhtiökokouksen kuluista, jossa maksettiin palkkioita kahdelle asianajajalle, hallitusammattilaiselle ja vielä erikseen isännöitsijälle yhteensä lähes 20 000€. Tällä kertaa ulkopuolisia lakimiehiä ei ollut paikalla taloyhtiön varoja kuluttamassa.

Toisin sanoen ainakin hallintokulujen osalta taloyhtiö on siirtymässä aivan uuteen aikaan.

Muutenkin taloyhtiön hallintoon on odotettavissa selkeitä muutoksia. Taloa vaivanneesta ja osakkaille kalliiksi tulleesta salailun ilmapiiristä siirrytään kohti läpinäkyvää ja osakkaiden oikeuksia ja tiedonsaantia korostavaa hallintoa.  Tavoitteena on tehdä taloyhtiöstä hyvän ja läpinäkyvän hallintokulttuurin mallitalo.

Viime vuosien myrskyjen jälkeen taloyhtiöön onkin odotettavissa kokonaisuudessaan uusi poutasää, vaikka ongelmia edellisiltä vuosilta riittääkin uudelle hallitukselle selvitettäväksi. Pilvipeite on kuitenkin alkanut rakoilla.

Toiminnantarkastuksessa ilmennyt lista aikaisemman hallinnon ongelmista on tosin mittava ja selvitettävää siis riittää. Myös taloyhtiöön aikaisemmin määrätty erityinen tarkastus on edelleen tulossa, mutta uuden hallituksen kanssa siitäkin selvitään varmasti vähäisemmin kustannuksin. Tärkeää on saada talon tilit ja talous kuntoon.

Samalla on luotava luottamusta ja uutta ymmärrystä myös niihin osakkaisiin, jotka ovat lukuisten ongelmien ja erittäin härskien toimintatapojen ilmitulosta huolimatta halunneet jostain syystä edelleen kannattaa vanhaa hallintoa ja sen toimintatapoja.

Aikaisempi hallinto ei kuitenkaan saanut yhtiökokouksessa vastuuvapautta ja uusi hallitus on astunut hoitamaan nyt taloyhtiötä paremmilla eväillä.

Hallituksen puheenjohtajana toimii nyt näitäkin sivuja ylläpitänyt Markku Koivusalo.

Tämä merkitsee myös muutosta näiden sivujen luonteeseen. Sivustosta ei tule edelleenkään taloyhtiön virallista tiedostuskanavaa, joka tullaan hoitamaan muuta kautta, mutta entistä avoimemmin. Siksi sivustojen aikaisempi rooli vähemmistöosakkaiden vaihtoehtoisena tiedotuskanavana kuitenkin automaattisesti laskee.

Sivusto kuitenkin säilyy kertomuksena töölöläisen taloyhtiön historiasta, tapahtumista ja edesottamuksista. Kenties aikanaan sen perustalta voidaan kirjoittaa talon historiikki.

Toivottavasti tästä lähtien sivustolla on kuitenkin enemmän positiivista kerrottavaa taloyhtiön elämästä ja taloyhtiö voi alkaa toimia vähitellen (kunhan vaan vanhat ongelmat saadaan selvitettyä) jopa mallina muille yhtiöille.

Sivustosta on tullut hyvin suosittu etenkin muiden taloyhtiön asukkaiden, osakkaiden ja hallitusten jäsenten kohdalla koska sillä on tuotu muissakin yhtiöissä koettuja ja usein julkisuudessa vaiettuja ongelmia esille.

Sivusto aikoo jatkaa tätä kriittistä roolia taloyhtiön ja kiinteistöalan asioiden kommentoinnin suhteen, mutta toivottavasti talon omalta osaltaan se voi tulevaisuudessa toimia enemmin hyvän hallinnon esimerkkinä kuin varoituksena.

Toivottavasti sivusto voisi tulevaisuudessa tarjota myös esimerkin ja eräänlaisen kasvutarinan, miten taloyhtiö voi selvitä vaikeuksien kautta uuteen kukoistukseen ja että lopulta myrskyn jälkeen voi koittaa pouta sää, kunhan vain järki, tietoa ja avoimuus ja ennen kaikkea sivuston mottona ollut Sapere Aude, rohkeus tietää, voittaa salailun, auktoriteetin ja sokean uskon.

Ja miten osakkaat itse ovat parhaita hallinnoimana omaa varallisuuttaan ja asumistaan ei suinkaan kalliilla palkitut ulkopuoliset hallitusammattilaiset.

”Myrskyn jälkeen nyt nähdä saan. Auringon käyvän hehkumaan.”

3 thoughts on “Hallinnon vaihtuminen ja taloyhtiön uusi aika

 1. Erittäin mielenkiintoinen blogi myös näin isännöitsijänä toimivalle henkilölle. Sanotaanko että onneksi en tässä vaiheessa uraa ole vastaavaan törmännyt, ja toivottavasti en törmää.

  • Sivusto kannattaisi ottaa mukaan isännöitsijöiden koulutukseen esimerkkinä, että kannattaa harkita kenen etua alkaa työasioissa ajamaan. Nykyaikana ihmiset vaihtaa kokemuksia eri kautta. Saattaa olla vaikea jatkaa alalla, jos kerran ryvettää maineensa.

   Vahinkoja sattuu aina. Kaikki ymmärtää ne, jos kertoo niistä avoimesti ja ehdottaa ratkaisua niiden korjaamiseksi. Sen sijaan jos toiminta on jatkuvaa, tuottamuksellista ja törkeää, niin saattaa tulla tylyä palautetta.

   Pitää ihmetellä vanhempia henkilöitä tässä taloyhtiössä. Eläkekassat ovat olleet aikoja sitten kunnossa. Voisi alkaa ottamaan jo rennommin. Hautakiveen ei tule perunkirjoituksessa jaettuja varoja. Silti pitää tehdä businestä taloyhtiön muiden osakkaiden rahoilla ja sumplia asioita omaksi eduksi. Mikään ei tunnu riittävän! Tämän jälkeen voi sitten miettiä asioita lopuilla eläkepäivillä. Kannattiko? Taloyhtiön rappukäytävässä nähdään varmasti aurinkoisia tervehtimisiä.

   Asianajotoimistot ajaa päämiehen etua. Kannattaisiko jossakin vaiheessa sanoutua irti tilanteesta, jossa lopputuloksen voi arvata ja toiminta on vastoin yleistä oikeuskäsitystä taloyhtiön toiminnassa? Taloyhtiöissä asioita hoitaa usein maallikot ja kyse on tavallisten ihmisten rahoista. Toimintaympäristö on kokonaan eri kuin yritysten välisissä riita-asioissa.

 2. Omassa yhtiössämme annoimme isännöitsijälle kenkää ja valitsimme uuden hallituksen. Ilmapiiri on selkeästi tervehtynyt ja myös aikaisemman hallinnon kannattajien silmät ovat avautuneet. On tärkeä saada kaikki puhaltamaan yhteiseen hiileen. Ei pidä lähteä henkilökohtaisuuksiin ja syyttelyihin. Monta kertaa asiat ovat vain huonon ja taitamattoman johdon myötä ajautuneet täysin väärille raiteille. Joku isännöitsijäkin saattaa huomata tilanteen otolliseksi kaikenlaiselle vedätykselle. Tosi hienoa ottaa yhtiön arvoiksi avoin hallintokulttuuri. Olemme itsekin kehitelleet yhtiön arvopohjaa mm. senioreiden tukeminen arjessa ja lapsiperheiden erityistarpeiden huomioiminen. Talkoita, grillijuhlia ym. on myös tarkoitus harrastaa jatkossakin ja tehdä osallistuminen mahdollisimman helpoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s