1930 -luvun taidegrafiikkaa talosta

Talossa aivan sen alkuaikoina (1929-30) asunut Eva Multia on ystävällisesti lähettänyt sivustolle halussaan olevaa 1930 -luvun grafiikkaa talosta.

Tekijänä on Multian isän ystävä taidegraafikko ja maalari Johan August Backman, joka käytti grafiikassaan viivasyövytyksellä täydennettyä akvatintamenetelmää.

Mechelininkadulla huristeleva auto saattaa olla Multian isän omistama Chevrolet.

Edelleen hyvin vireä Multia oli riemastunut talon lasimaalauksen onnistuneesta suojeluprosessista ja tämä sai hänet muistelmaan omaa varhaislapsuuttaan talossa.

Multia kertoo viettäneensä talossa huoletonta varhaislapsuuttaan vuosina 1929-1930.

Hän muistaa vieläkin ihanan tervan tuoksun, kun katua asfaltointiin ja sen miltä musta mönjä tuntui kourissa, kun korjausmiehet antoivat sitä ympärillä kärkkyneille lapsille.

Talon vaatimatonta pihaa Multia ei muista, mutta talon kulmassa ollut siirtomaatavarakauppa ja Museokadun puolella ollut paperikauppa olivat tärkeitä paikkoja. Kadunkulma toimi lasten leikkipaikkana ja joskus isoveli kavereineen saattoi viedä hänet seikkailumatkalle vastakkaisella puolella oleville kallioille.

Näyttelijäpariskunta Eine Laineen ja Yrjö Tuomisen hieman vanhemmat tyttäret olivat Multian leikkitovereita ja perheeseen liittyy kuulemma paljon muistoja.

Multia muistaa myös kurkkineensa uteliaana porraskäytävässä, kun liian riehakkaiksi käyneitä näyttelijäseurueita poistettiin juhlimasta asunnosta oikein poliisin kanssa. Pikkutyttö ei ymmärtänyt miksi poliisi olivat paikalla ja hänestä oli hauskaa, kun juhlijat poistuessaan lauloivat railakkaasti.

 Multian vahvin muisto on kuitenkin Graf Zeppelin seilaamassa vuonna 1930 juuri talon yläpuolella.

Se ei kuulemma totisesti unohdu.

Uskomatonta on kuitenkin, että pikkutyttönä Graf Zeppelin talon yllä nähnyt Multia seuraa edelleen aktiivisesti maailman menoa, käyttää sujuvasti sähköpostia ja seuraa internetistä näitäkin sivuja varhaislapsuutensa talosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s