Vandalismi jatkuu Museokadulla

Marraskuun alussa 2015 talon ullakon rakentaja on vihdoin viimein saattamassa päätökseen yläkerran huoneistoissa aiheutetut vauriot, kiitos Warecon asiallisen työjohdon. Sen sijaan taloyhtiön hallituksesta tai (ainakin yhtiökokouksen tietojen mukaan ruhtinaallisesti palkatusta) virallisesta valvojasta Särkijärvestä tässä ei ole ollut mitään apua. Päinvastoin, tältä taholta on asioita ennemmin vain hankaloitettu.

Esimerkiksi hallituksen poistettavaksi määräämän patterin poistoa, tuon poiston aiheuttamia vaurioita, putkien sulkemista ja lattian korjaamista, on venytetty edestakaisin kunnes se nyt lopultakin on suostuttu hoitamaan. Lattian korjaajakin ihmetteli asiassa edes takaisin soutamista ja huopaamista ja tosiaan sopiikin ihmetellä kuinka paljon tässäkin asiassa olisi taas säästetty kaikkien aikaa ja rahaa, jos asia olisi voitu hoitaa alun perin asiallisesti ja kunnolla.

Rakennelman purkaminen käynnistyy. Kuvan työmiehellä ei ole mitään tekemistä itse purkupäätöksen kanssa, josta vastaavat As Oy Mechelinin hallituksen jäsenet.

Rakennelman purkaminen käynnistyy. Kuvan työmiehellä ei ole mitään tekemistä itse purkupäätöksen kanssa, josta vastaavat As Oy Mechelinin hallituksen jäsenet.

Erityisen tarkastuksen lähestyessä hallitus on nyt myös vihdoin useiden venkoiluiden jälkeen suostunut maksamaan  jo kaksi vuotta myöhässä olleet märkätilaremontin kalustehyvitykset. Kenties tästä suuttuneena hallitus on kuitenkin taas päättänyt käyttää mielivaltaansa yläkerran asukkaita kohtaan ja pannnut toimeen pitkään ajamansa B-rapun yläkerran porttijärjestelmän tuhoamisen.

Ns. ”Mia Backmanin portti” on erityinen rakennelma ja osa talon kulttuuri- ja rakennusperintöä, mutta nykyisellä hallituksella on ollut pakkomielle tämän 87 -vuotta vanhan järjestelmän poistamiseen. Hallitus ei ole suostunut antamaan tästä purkuinnostaan minkäänlaista selitystä. Tosin vastustaessaan myös porttijärjestelmän suojelua, hallituksen palkkaama rakennuskonsultti Olli Huhti vedoti myös turvallisuusriskiin, millä tietenkin yritetään aina legitimoida vanhan hävittäminen tai purkaminen. Jos turvallisuus olisi ollut todellinen hallituksen huolenaihe, olisi turvallisuuskysymys voitu ratkaista muullakin tavoin kuin järjestelmän purkamisella. Näyttääkin siltä, että kysymys on ainoastaan jonkinlaisesta lapsellisesti kostotoimenpiteestä tai vallan osoittamisesta. Koska me voimme purkaa portin, niin mehän teemme sen.

 

Onkin surullista, että lähes sata vuotiaassa talossa yksi hallitus saattaa tuhota sumeilematta talon historiallisia kerrostumia ja vanhaa kulttuuriperintöä.

20151102_205650

Poistetun portin vanhat soittokellot ja nimikilvet

Hallitus on jo käyttänyt huomattavia summia vastustaakseen talon arvokkaiden osien suojelua ja nyt se on edelleen valmis käyttämään talon yhteisiä rahoja tilatakseen purkutoimia, joista on ainoastaan haittaa talon kulttuuri- ja rakennushistorialliselle arvolle. Toiminta on jopa puhtaan taloudellisesti täysin typerää koska töölöläistaloissa arvoon vaikuttaa kulttuurihistoria ja asunnot ovat arvokkaampia taloissa, joissa on säilynyt historiallisia yksityiskohtia.

As Oy Mechelinin hallituksen toiminta näyttää myös todistavan siitä, että ainoa tapa estää tällaista töölöläistalojen vandalismia on lopulta hakea kohteille suojelumääräystä. Koska porttijärjestelmää ei kuitenkaan suojeltu, niin hallitus päätti tuhota sen. Näin olisi käynyt myös Tuukkasen Orfeus -lasimaalaukselle ilman siitä tehtyä suojelupäätöstä.

20151102_210259Rakennelman poistamisen jäljiltä rappukäytävän seinät ovat rikki ja samoin kivilattiassa on suorat reiät. Kunnollinen jälkien paikkaaminen vaatii seinien uudelleen maalausta ja lattian paikkausta. Tämä merkitsee taas uusia kustannuksia taloyhtiölle ilman mitään muuta todellista syytä kuin vanhan rakennusperinnön tuhoaminen ja oman vallan näyttö. Saa tosin nähdä tekeekö hallitus edes mitään toimia purkutöidensä jälkien korjaamiseksi. Portin purkamista ei ole lainkaan suunniteltu rappukäytävän interiöörin osalta, vaan on ainoastaan brutaalisti hakattu irti portin liepeet niin ettei sitä voisi enää asettaa paikoilleen. Tämä ei ole mitään talosta huolehtimista vaan suoraan sanoen taloa kohtaan tehtyä ilkivaltaa hallituksen osalta.

.

20151102_210247

Kuvia rappukäytävästä on tosin hankala saada varsinkin illalla koska rappukäytävän yläkerros on ollut täysin pimeänä ja ilman toimivaa valoa jo lähes puoli vuotta. Tämä kertoo taas siitä miten talon huolto toimii, samalla kun hallinto- ja huoltokustannukset ovat nousseet pilviin. Lamppuja ei kyetä vaihtamaan, juuri mitään ei enää siivota, remonttien jäljiltä talo on täynnä osaltaan kesken jääneitä korjauksia. Mutta kun jotakin pitää tuhota niin siihen löytyy kyllä aikaa ja rahaa. Turvallisuudesta mukamas huolissaan olevaa hallitusta eivät täysin pimeät rappukäytävät huoleta, pääasia näyttää olevan, että voidaan tehdä lapsellista kiusaa yläkerran asukkaille ja samalla tuhota rakennushistoriaa, jota nämä ovat yrittäneet suojella ja puolustaa.

Yksikään hallituksen jäsen, Kaarlo Sell, Rainer Liintola, gryderi Mika Hautala tai uusi hallitusammattilainen Teemu Johanssonin, ei ole suostunut kommentoimaan tai perustelemaan näitä hallituksen määräämiä tihutöitä yläkerran rappukäytävässä. Tämäkin näyttää kertovan lapsellisista toimintatavoista, tehdään kiusaa ja juostaan nurkan taakse piiloon. Vastuuta ei kyetä ottamaan vaikka valtaa halutaan niin kovasti näyttää ja käyttää.