”Kultainen” hallinto eli Mechelinin hallintokulut suhtautettuna keskiarvoon ja Lapin selvitys

Tilastokeskuksen laatimassa asunto-osakeyhtiöiden taloustilastossa vuodelta 2013 kerrostalojen keksimääräiset hallintokulut sekä huolto- ja käyttökulut olivat kummatkin 38 senttiä.

As Oy Mechelinissä hallinto ei syö rahaa vain hieman keskiarvoa enemmän vaan kaksinkertaisesti (2013) ja lähes viisinkertaisesti vuonna 2014. Vaikuttaa siltä, että As Oy Mechelinin loistava hallinto on todella kullalla kuorrutettu.

Keskiarvo_mechelin

 

Ovenia/verkkoisännöinin isännöitsijä Lapin selitys

Yhtiökokouksessa vaadittiin Ovenian isännöitsijä Erkki Lapilta käsittämättömien hallintokulujen erittelyä, mutta isännöitsijä Erkki Lappi oli aluksi sitä mieltä, ettei tällaista erittelyä olisi tarvinnut tehdä vaan kyse on aivan normaalista kulujen esityksestä pelkkänä hallintokuluina. Siis vaikka nämä kulut olivat yli 70 000 euroa ja lähes viisinkertaiset keskiarvoon. Lopulta Erkki Lappi kuitenkin suostui luettelemaan suullisesti joitakin kuluosuuksia tietokoneeltaan, mutta ei esittämään niitä tarkemmin. Lappia pyydettiinkin toimittamaan asiasta kirjallinen erittely vaikka Ovenian nettisivuille, mutta hän sanoi tiedoston olevan isännöintitoimiston salaista tietoa. Kun häneltä sitten pyydettiin tekemään tiedostosta sellainen versio, jonka voi jakaa osakkaille, hän lopulta lupasi tämän tehdä, mutta ilmoittikin heti perään ettei siinäkään tulla kaikkia erittelyjä ilmoittamaan koska halutaan suojata niitä joille maksut on maksettu. Siis hetkinen? Mitä ihmeen suojaamista tässä on? Pitää sanoa, että todella avointa toimintaa Ovenia/Verkkoisännöinniltä, joka muuten mainostaa täysin avointa ja läpinäkyvää hallintoa ja kulujen käsittelyä.

Suullisessa esityksessään Lappi mainitsi sopimusveloituksen noin 12 000 euroksi, erillisveloituksen 5000 euroksi, kokouspalkkiot 2000 euroksi, yhtiökokouspalkkiot 2000 euroksi, tilintarkastuksen 1000 euroksi. Yleiset toimistokulut 2000 euroksi, tilavuokrat 1000 euroksi, sähköposti ja kopiointikulut 6000 euroksi,  postikulut 2000 euroksi, tarvikekulut 1000 euroksi jne. Siis varsinaisen sopimusveloituksen lisäksi isännöinti laskuttaa erillisten nimikkeiden alla rutkasti rahaa, mutta tarkat osuudet jäivät nopeassa suullisessa esityksessä hämäriksi.

Sitten Lappi mainitsi myös asianajokuluja 17 000 euroa ja 10 000 euroa. Jälkimmäiset olisivat menneet Muhosen kanssa käytyyn oikeusriitaan ja edelliset maksettu asianajotoimisto Kuhaselle. Toisaalta Kuhaselle maksettavat kulut oli merkitty vasta 2015 talousarvioon eivätkä ne suinkaan olleet siellä 17 000 euroa. Lappi esitti, että näissä oli vain kyse tilinpidollisista summista, ei oikeista summista, jotka olisi kuulemma jo maksettu Kuhaselle 2014. Siis hetkinen, ennen kuin Kuhaselta oli edes ainakaan moitekanteen osalta edes mitään laskua. Lapin esitys olikin tältä osin ristiriitainen ja jäi täysin hämäräksi mitä kuluja nyt itse asiassa oli maksettu ja kenelle ja milloin. On hyvin omituista ettei Lappi voinut alunperin näitä kuluja rehellisesti ja avoimesti eritellä ja esittää ne kirjallisesti maksaville osakkaille yhtiökokouksessa. Odotamme mielenkiinnolla tekeekö Lappi tämän nyt kuitenkin lupaamassaan kirjallisessa erittelyssä. Minkälaisen kirjallisen esityksen Lappi asiasta toimittaa ja käykö siitä selkeästi ilmi mistä osakkaat ovat maksaneet ja mitä summia?