Surullisen kuuluisat kopiointikulut

a stack-of-papersKun vuonna 2008 As Oy Mechelinin hallituksen puheenjohtaja Sell ehdotti, että yhtiön uudeksi isännöitsijäksi valittaisiin verkkoisännöinti, vielä tuolloin hallituksessa ollut Markku Koivusalo osallistui verkkoisännöinnin toimitusjohtajan Timo Metsälän haastatteluun. Metsälä kehui vuolaasti kuinka verkkoisännöinti edusti uuden ajan ”sähköistä” isännöintiä ja kuinka esimerkiksi arkisto-, tallennus-, kopiointi- ja monistekulut vähenisivät kun nyt toimittaisiin yhä enemmän verkossa ja sähköisesti.

Siksi Koivusalon mielestä olikin sittemmin hieman yllättävää, että verkkoisännöinnin aikana erilaiset lisäkulut ja erityisesti kopiointi- ja monistekulut kasvoivat huimasti. Osakkaat ja asukkaat ovatkin jatkuvasti vastaanottaneet neliväripainatuksella tehtyjä oppaita asumisesta, yhtiökokouksissa toimimisesta jne. Ja tietenkin aina ennen pyhiä on jaettu samat monisteet siitä mitä tehdä paistinrasvoille ja onko palovaroittimesi kunnossa jne. Sittemmin jopa yhtiökokouskutsut ja tasekirjat on täytetty erilaisilla kokousasioita ennemminkin sekoittavilla yleisillä ohjeilla ja ylimääräisillä paperimassoilla.

Sen sijaan itse verkkosivut, joilta kaikki materiaali piti sähköisesti ja vaivattomasti saada ovat olleet pahasti päivittämättä eikä niiltä ole juuri löytynyt luvattuja tiedostoja. Huvittaa on myös, että samalla kun erilaista paperia ja kopioitua monistetta on tulvinut postilaatikoista, ei kuitenkaan mitään varsinaista konkreettista tietoa talon hallinnosta, kustannuksista tai edes omaa osakehuoneistoa koskevista päätöksistä osakkaat ole saaneet vaatimallakaan. Varsinaisia yhtiökokouspöytäkirjoja ei ole tahtonut saada edes pyynnöstä, mutta erilaista ”olet vip talon onnekas asukas” tyylistä mainosta ja itsekehua on virrannut postilaatikoista pilvin pimein. Suuri osa jaetusta informaatiosta onkin lähinnä isännöinnin omaa mainostusta tai täysin yleisiä ohjeita, jotka voi lukea lähes minkä tahansa isännöintitoimiston tai kiinteistöalan toimijan verkkosivuilta, mutta jotka verkkoisännöinti on katsonut tarpeelliseksi lähettää yhä uudestaan kopioina talonyhtiöihin. Ja tietenkin näistä kaikista syntyvät ne kuuluisat kopiointikulut.

Spekulaatiota kopiokuluista

penny-from-heavenMutta eikö ole pikkumaista valittaa kopiointikuluista, kysehän on senteistä! 2012 verkkoisännöinti väitti veloittavansa 0,37 euroa sivu. Toiset talonyhtiöt ovat kertoneet, että hinta olisi sittemmin ollut 0,47 euroa. Noin viidellä eurolla saisi siis kokonaiset 10 kopiota. Suunnilleen tuo määrä erilaista ”tyhjää” yleisohjeistuspaperia on nykyään liitetty jokaiseen yhtiökokouskutsuun ja kun taloja on satoja ja niissä voi osakkaita olla satoja, niin ihan kiva lisäbonus tulee tuosta pelkästä noin 10 tarpeettoman sivun lisäämisestä. Ja jos vuoden mittaan esimerkiksi sadan huoneiston taloon jaetaan jokaista huoneistoa kohti parisataakin kopiota, niin se onkin jo 20 000 kopiota ja jos on 100 taloa, niin se on jo 2 miljoonaa kopiota. Kyllä siinä jo liikevaihto kasvaa mukavasti.  (Tämä on tietenkin vain spekulaatiota, sillä tarkkoja lukuja ei ole käytettävissä ja määrät voivat olla pienempiä tai suurempia.)

Mutta eihän nyt kaikissa taloissa ole 100 huoneistoa, eipä niin. Tosin yhteen huoneistoon voidaan parhaimmillaan jakaa useat ihan samat kopiot, ainakin kaikille osakkaille, jos nämä sattuvat omistamaan huoneiston keskenään ja asuvat samassa paikassa. Tämän kirjoittajallekin postilaatikosta tulee asumisoppaita aina ainakin kaksin kappalein.

Mutta, mutta, maksaahan se kopiointi isännöitsijällekin. Niinpä niin, mutta ei kyllä varmasti 0,47 senttiä kopioilta.  Varsinkin silloin kun kyse on valtavasta kaikkiin taloihin jaettavista yleisohjeiden kopiointimassoista, niin niitä ei nyt todellakaan siellä isännöitsijä itse käsin kopioi yksi kerrallaan koneen vieressä vaan ne luultavammin tehdään massakopiointina kopiolaitoksissa, jossa sivuhinta on tuskin edes kymmenesosaa tuosta 0,47 sentistä.  Tällaisissa tapauksessa voidaan spekuloida, että voittoa tehdään noin 40 senttiä per kopio, joten kopioita kannattaa hyvinkin tehdä ja lähettää (lähetyskulut tietenkin myös veloitetaan) massoittain.

moneymachineSivusto onkin saanut yhteydenottoja, joissa on ilmoitettu toimiston osalta erilaisista kopiointikäytännöistä ja näiden laskutuksesta. Jälleen näitä ei ole voitu kuitenkaan täysin varmistaa ja sivusto ei voi niitä julkaista.

Onpa jopa väitetty erään henkilön toimistolla kutsuneen kopiokonetta ”moneymakeriksi”, siis rahantekijäksi, mutta tuskinpa sentään tällainen avoin röyhkeys voisi olla lainkaan totta.  Kysehän on isännöinnistä eikä suinkaan kopiobisneksestä.  Eikö niin? Isännöintiliitto valitsi kai verkkoisännöin vuoden isännöitsijäksi, ei kai suinkaan vuoden kopiokoneen käyttäjäksi.

Jatkoa As Oy Mechelin ja verkkoisännöinnin kulut